Produkty


CIP stanice

Sanitace (čištění) potravinářských (nejen) technologií a provozů je jednou z podmínek dodržení jakosti produktu a jeho trvanlivosti. Důsledný důraz na čistotu a dokladování procesu čištění je také jednou z podmínek vstupu na náročné trhy. CIP stanice se používají téměř ve všech oblastech potravinářského průmyslu.

Teplota:

Teplota má zásadní význam pro každý typ sanitačního prostředku, od ní se odvíjí expoziční doba sanitace.
Pro sanitaci technologií jsou běžné následující teplotní rozsahy:

 Teplota Technologie
 za studena kvasné tanky, ležácké tanky
 do 40°C přetlačné tanky, plniče, specielní tanky a technologie
 50 - 70°C cisterny pro sběr mléka, příjmové tanky, tanky na mléko, smetanu, tvaroh a jogurt, plniče, procesní technologie v nápojové technice a farmaceutickém průmyslu
 70 - 90°C varné nádoby, scezovací a vystírací kádě, chladiče mladiny, ohřívače mléka, pastery, některá potrubní vedení procesní technologie v nápojové technice, chemickém a farmaceutickém průmyslu


Čas/ doba sanitace – expoziční doba:

  • čas působení sanitačního prostředku, to znamená kontaktní dobu čistícího prostředku s nečistotou při správné koncentraci a správné teplotě.
  • důležitá podmínka pro kvalitu sanitačního procesu.


Prvky CIP systému:

Předpokladem pro úspěšnou sanitaci jsou správný projekční výpočet, specifikace všech CIP-prvků, znalost průběhu výroby a objektu určeného k sanitaci. K tomu samozřejmě přibývají znalosti z oblasti chemie čištění.

Zásobní tanky

Zásobní tanky se používají v případech opakovaného nasazení čistících roztoků. Kromě běžného vybavení by měly zásobní tanky být opatřeny:

  • vystřikovací hlavicí pro samočištění
  • odkalovacím zařízením
  • měřením objemu elektrickými nebo pneumatickými přístroji

Ventily/otočné klapky

  • použití pneumaticky ovládaných ventilů nebo klapek
  • lze použít i ručních nebo mechanicky ovládaných ovládacích prvků

Čerpadla

  • do systému se používají zapalovací odstředivá čerpadla,
  • nový tip – samonasávací čerpadla pro čerpání sanitačních roztoků zpět k CIP.


Ohřívací jednotka

  • čistící roztoky se ohřívají tepelnými výměníky různých typů
  • ohřev se provádí parou, horkou vodou, v některých případech elektrickou energií


Regulace a měření množství

Používá se při proměnlivých okruzích, kde se mohou měnit objemová množství sanitačních roztoků a dále pak při dávkování přípravků, které buď nejsou měřitelné nebo jsou měřitelné i technicky nebo cenově náročnými přístroji.


Dávkovací stanice

  • snižování při manipulaci se sanitačními prostředky nebezpečí úrazu,
  • dávkovací čerpadla se používají jak pro přípravu nových náplní do zásobních tanků, tak k doplňování koncentrací nebo k přípravě roztoků pro ztracenou nebo částečně vratnou sanitaci.


Vystřikovací zařízení / vystřikovací hlavice

  • používají se různé typy vystřikovacích zařízení – pevné, rotační ad.
  • pevně instalované, nerotující nízkotlaké vystřikovací hlavice jsou dnes optimálním řešením pro nastřikování čistících roztoků při CIP-sanitaci.


Měřící a regulační přístroje

  • slouží k zajištění správného průběhu čistícího cyklu
  • nasazení automatizovaného řízení sanitačního procesu přináší významné výhody bezobslužného provozu, kdy lze sanitaci, typ programu a parametry sanitačního procesu spustit dálkově přímo ze sanitované technologie nebo nadřízeného systému.
  • významným faktorem pak je jistota dodržení parametrů sanitačního procesu, záznam, zpracování nebo archivace dat sanitace konkrétní technologie pro certifikaci výrobku nebo případné další využití.
 
POTŘEBUJETE SE NA NĚCO
ZEPTAT NEBO PORADIT?
Neváhejte nás kontaktovat
ODESLAT POPTÁVKU
Nate telefon +420 702 013 762